امروزه دقت و توجه به مقدار و نحوه مصرف مواد اولیه در تولید محصولات نهایی جایگاه ویژهای دارد. اثرات منفی که زبالههای قابل بازیافت بر روی محیط زیست میگذارند، موجب شده تا اهمیت بیشتری به بازیافت اینگونه از پسماندها داده شود. بازیافت بطری از جمله زبالههایی است که میتواند در کاهش آلودگی طبیعت و محیط زندگی انسانها تاثیرگذار باشد.
با توسعه جوامع و صنعتی شدن آن، حجم زیادی از بطریهای شیشهای و پلاستیکی برای کاربردهای متنوع تولید میشوند؛ بنابراین این بطریها به طور گسترده در جامعه ما مورد استفاده قرار میگیرند. این ظروف دارای ویژگیهای اقتصادی و بهداشتی منحصر به فردی در صنعت هستند، اما برگشت ناپذیری آنها و افزایش دفع زباله از مشکلات عمده آن به حساب میآید. متاسفانه در کشور ما بازیافت چندان مورد استقبال مردم و مسئولان نیست؛ از این رو اکو بهعنوان نمایندگی بازیافت بطری در مشهد در راستای تحقق اهداف زیست محیطی، با فراهم سازی شرایطی برای جمعآوری پسماندها و بازیافت بطری به صورت آنلاین، گامی محکم و راسخ برداشته است.
دلایل بازیافت بطری
بازیافت بطری دلایل متعددی دارد از جمله آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- از هدر رفتن انرژی و منابع طبیعی مانند آب، مواد معدنی و… جلوگیری میکند.
- مقرون به صرفه بوده و از هدر رفتن منابع مالی کشور جلوگیری میکند.
- گرمایش جهانی را کاهش میدهد.
- مشاغل زیادی ایجاد میکند.
- شرایط برای کاهش زبالههای تولید شده با بازیافت بطری نوشابه و ب معدنی، ایجاد میشود. بنابراین شما با استفاده از اپلیکیشن اکو در کوتاهترین زمان با انواع بطریهای بازیافتی به حفظ منابع طبیعی، حیات وحش و اکوسیستم کمک میکنید.
افزایش حجم زبالههای تولیدی و برگشت پذیر نبودن بطریها، از جمله مسائل قابلتوجهی هستند که گریبان گیر جوامع در استفاده از این ظروف شده است. استفاده از اینگونه ظروف جزء جدایی ناپذیر صنعت بستهبندی است، برنامهریزی برای بازیافت بطری تنها راه غلبه بر محدودیتهای زیست محیطی ذکر شده است. لازم به ذکر است که بازیافت این ظروف نیاز به مدیریت خاصی دارد.
آشنایی با روشهای بازیافت بطری
از جمله روشهای بازیافت بطری در جهان میتوان به این سه راه متداول اشاره کرد:
- روش ذوب کردن: بازیافت بطری آب معدنی، نوشابه و… با ذوب کردن آنها، روشی بسیار ساده و کم هزینه بوده که آلودگی کمی هم دارد.
- شیوه بازیافت شیمیایی: در این روش که بیشتر برای بازیافت بطری پلاستیکی است، بطری پودر یا ذوب شده و با هیدرولیز با بخار آب فوق بحرانی یا واکنش با بعضی الکلها مانند متانول و هگزانول در شرایط فوق بحرانی بازیافت میشود. این روش فرآیندی پیچیده و پرهزینه است و آلودگی آن حدی متوسط دارد.
- روش سوزاندن: در این شیوه، بطریها سوزانده و از انرژی آنها استفاده میشود که فرآیندی نسبتا آسان و کم هزینه است اما میزان آلودگی بالایی دارد.
روش متداول در کارخانجات بازیافت
در دو روش اول بازیافت بطری ابتدا باید بطریها را به پرک تبدیل کرد و سپس فرآیندهای دیگری را روی آنها انجام داد.
اما روش رایج در کارخانههای بازیافت در کشور ما به این صورت است: ابتدا بطریهای جمعآوری شده از شهر توسط شهرداری و افراد مختلف، روی تسمه نقاله قرار میگیرند. این نوار نقاله مجهز به فلزیاب است که زبالههای فلزی را از بطریها جدا میکند.
بطریها روی نوار نقاله حرکت میکنند. در دو طرف نوار نقاله افرادی هستند که بطریهای رنگی آلوده را از بطریهای دیگر جدا میکنند. در مرحله بعد، بطریها را در دستگاهی قرار میدهند که به روشهای مختلف مانند دمیدن هوا یا گرم کردن، درپوش و برچسب را جدا میکند. سپس بطریها در آسیاب، خرد میشوند.
این دستگاه مجهز به سیستم آبرسانی بوده و در این سیستم مرطوب عمر تیغههای خردکن بیشتر است؛ بنابراین میتوان گفت که این سیستم آبرسانی در بازیافت بطری پلاستیکی و شیشهای باعث شستشوی اولیه پرکهای بطری میشود. واحد آسیاب در کنار یک مخزن شستشو قرار دارد که در آن پرکها با آب، مواد شوینده و سود سوزآور شسته میشوند. پس از مخزن شستشو، جریان پرکها از واحدهای سیکلون و فیلتر عبور میکنند و مواد شوینده و آلایندهها از آنها حذف میشوند.
ادامه فرآیند بازیافت بطری
پرکها سپس از زیر، وارد مخزن شناورسازی میشوند و در این مخزن برچسبها به دلیل وزن مخصوص پایین به سطح آب رفته و شناور میشوند و پرکها هم در کف مخزن قرار میگیرند. سپس مواد جدا شده از بطریها نظیر برچسبها و درپوشهای شناور روی سطح مخزن توسط پدلها جمعآوری شده و از سیستم خارج میشوند.
در مرحله بعدی پرکها به سمت واحد سانتریفیوژ هدایت میشوند. این سیستم در اصل یک خشککن بوده که با نیروی گریز از مرکز، رطوبت و کثیفی را از سطح مواد خارج میکند. سپس مواد باقی مانده وارد خشک کن شده و با هوای گرم خشک میشوند. رطوبت باقیمانده مواد پس از خروج از سیستم باید کمتر از 0.5 درصد باشد. در نهایت پرکها برای تولید محصولات متنوع و کاربردی، وارد بازار میشوند.
تاثیرات مثبت زیست محیطی بازیافت بطری
لندفیل بزرگترین مسئلهای بوده که امروزه جهان با آن روبهرو است. همانطور که زبالههای بیشتری تولید میشود، به مکان بیشتری برای دفع آنها نیاز است؛ بنابراین میتوان این زبالهها را در حین دفن کردن زیر خاک یا انباشته کردن در یک مکان، دفع کرد. مکانی که زبالهها در آن نگهدارنی میشوند را لندفیل مینامند.
بزرگترین مزیت و تاثیر بطری بازیافتی بر محیط زیست، استفاده مجدد از مواد قابل بازیافت برای کاهش مقدار موادی است که در لندفیل دفع میشود. مواد بازیافتی که وارد محیط زیست میشوند، مولد اصلی گازهای گلخانهای هستند. امروزه بازیافت پت قوطی نوشابه، بازیافت بطری شیشهای و پلاستیکی و از این قبیل مواد به راحتی امکانپذیر بوده و تا حدی به حفظ محیط زیستی پاکیزه کمک میکند.
تاثیر واقعی و مثبت بازیافت بطری بر محیط زیست، زمانی احساس میشود که محل دفن زبالهها کوچک شود. همچنین این مزیت با کاهش ضایعات کمتر، انتشار گازهای گلخانهای را کاهش میدهد. علاوه بر این، محلهای دفن زباله به عنوان یک آهنربای قوی برای جذب و پرورش حشرات عمل میکنند. هرچه زباله کمتری تولید شود، شانس بیشتری برای زندگی در محیطی سالمتر وجود خواهد داشت. بازیافت محصول همچنین ردپای کربن محصول را کم میکند.
بازیافت آنلاین انواع بطری در مشهد
بطریهای پت و شیشهای را میتوان چندین بار بازیافت کرد و امروزه با پیشرفت علم توانستهایم روش صحیح بازیافت را یاد بگیریم و از آن استفاده کنیم. یکی از بزرگترین مشکلات بازیافت، عدم فرهنگسازی صحیح از طریق رسانههای جمعی است.
مردم نقش مهمی در همه زمینههای بازیافت دارند؛ بنابراین فرهنگ سازی و فراهم سازی شرایطی برای بازیافت آنلاین بطری و دیگر مواد دور ریختنی در اولویت است. مدیریت ضعیف در مقوله بازیافت بطری از دیگر مشکلات کشورمان است. در راستای جبران این مشکلات، اکو مشهد اپلیکیشنی کاربردی برای بازیافت آنلاین انواع محصولات ارائه کرده که زمینه حفظ محیط زیست را با روشی راحت، آسان و آنلاین برای دوستداران آن فراهم کرده است.